hits

Three perspectives on radical islam

In the last year I´ve read three important books on radical islam. 
Iran Awakening by Shirin Ebadi, Two sisters by Åsne Seierstad and The threat from ISIS by Mah-Ruk
Ali. The first one is the autobiography of a lawyer and judge and her struggle as Ayatollah Khomeini takes over Iran in 1979 and the following decades of struggle for human rights. It was first published in 2007, so its a bit older than the other two books. Two sisters, does not confuse it with Two Towers by a very different author, is about two norwegian-somali sisters who run away to join ISIS in Syria. It is a personal story of radicalization but also of a family in desp

air. The last book in this triplet is The threat from ISIS by journalist Mah-Ruk Ali. It differs from the other two as it is more of an overview of ISIS history, the connections to Al Quaida and the longer history in the region. In hindsight I realize that the three books have three different perspectives on many of the same issues. Ebadi writes from a personal viewpoint, Seierstad writes about the gradual radicalization and the impact on the family and Ali has a more birds eye view of the relevant topics. I chose to write the reviews in norwegian this time as that´t the language I read them in. 

I also realized that many of todays problems in the middle east have a long history. In many ways what we deal with today are very much related to WWI and the division of the Ottoman Empire. This realization made me look into WWI and The Sykes-Picot Agreement. This led me to the podcast Blueprint for Armageddon by Dan Carlin. But more on that in a later review. 

What do you think I should read related to this topic?
 

 

Iran våkner  Shirin Ebadi

Forfatteren Shirin Ebadi fikk Nobelprisen i 2003 for hennes utrettelige kamp for menneskerettigheter og ikke minst kvinners rettigheter i Iran. Hun knytter sammen sin egen personlige historie med historien om Iran fra 1950-tallet og frem til tidlig 2000-tallet. Hun forteller om den Iranske revolusjonen i 1979, hvordan radikal islam tok over makten, og hvordan dette påvirket livene til folk flest og ikke minst kvinnene. Ebadi ble utdannet som advokat og begynte å jobbe som dommer midt på 70-tallet. Da opprøret mot Shaen vokste frem støttet hun det til å begynne med. En venn av henne advarte henne "Du vet at de du nå støtter kommer til å gi deg sparken så fort de tar makten?" Hvilket de også gjorde. Det ble innført mange lover for å begrense kvinners deltagelse i arbeidslivet, tvang om bruk av hijab, og en svært konservativ religiøs tolkning av Islam.  De måtte plutselig ha med seg mannlige verger, og nåde den som hadde glemt hijaben. Det religiøse politiet var uberegnelige og folk forsvant. Særlig kritikere av regimet som forfattere, kunstnere og intellektuelle. Shirin Ebadi forteller om utallige venner som rømte fra Iran fordi livet der ble uutholdelig. Men selv hadde hun en altfor stor kjærlighet til sitt fedreland til å kunne stikke av. Selv når hun fant sitt eget navn på listen over de som skulle henrettes av regimet stakk hun. Til tross for drapstrusler fortsatte hun å ta oppdrag som advokat der hun måtte argumentere ut i fra koranen for å kunne nå igjennom hos styresmaktene. Snakker om modig dame. Hun ble til slutt fengslet fordi myndighetene gikk lei av hennes stadige provokasjoner. 

Hun nevner endring innenfra som en svært viktig sak. At de må få lov til å modernisere religionen og tolke Koranen slik at de finner støtte for menneskerettigheter og demokrati. Siden 2009 har hun bodd i eksil i London pga økende trusselnivå fra ekstremister. 

Denne boken gir en viss innsikt i nyere historie i Iran, kampen mellom religiøs fundamentalisme og sekulære krefter. Vil helt klart anbefale boken til alle som er interessert i temaet. Shirin Ebadi skriver godt og boken er lettlest og har fin flyt i språket. 

Rating: 5/6 

To Søstre  Åsne Seierstad (Brageprisen 2016)

Åsne Seierstad har gjort det til hennes varemerke å skrive dyptgående bøker der grundige fremstillinger av personer og familier forteller en større historie. Denne boka er intet unntak og forteller historien om to søstre i en somalisk-norsk familie som gradvis blir mer og mer ekstrem i sin tro og ender opp med å rømme til IS i Syria. Denne boken fikk Brageprisen i 2016. For det er eneste stedet for rettroende muslimer. (Denne siste påstanden er islamistenes egen påstand.) 

De er i utgangspunktet godt integrert i det norske samfunnet, skriver feministiske tekster på skolen, og fremstår som nokså vanlige jenter. Etterhvert dras de inn i miljøet til IslamNet (grunnlagt av Fahad Quereshi) deltar på koranskole flere dager i uken. Familien merker at døtrene blir litt mer konservativ i sin tro, men tenker at dette er et slags ungdomsopprør. Plutselig en dag har de dratt til Syria, og to dager senere drar faren i panikk etter dem. 

Så begynner en heseblesende historie der faren drar til Tyrkia, mens han desperat forsøker å få døtrene i tale. De kommuniserer bare delvis gjennom tekstmeldinger og chat med sin bror. Faren smugles over til Syria, kommer i kontakt med militsgrupper, men ingen har sett noe til hans døtre. Etter hvert begynner ryktebørsen å gå og han kommer også i kontakt med IS. Det avtales en utveksling men noe går galt, det blir skyting og han blir tatt til fange. Så holdes han i fangenskap over noen dager der han tortureres og trues med at han skal drepes. Det er mye frem og tilbake i boken før han og familien rett og slett må gi opp håpet om å få døtrene hjem. Boken avsluttes høsten 2016 og da er fortsatt søstrene i Syria, gift med hver sin IS-kriger. 

Det mest interessante kapitelet er nok det siste kapitelet i boken der Seierstad forteller om hvordan hun har bygget opp sin fortelling. Hun har intervjuet lærere, klassekamerater og venner som har møtt jentene, hun har hatt kilder i Tyrkia, hun har fått informasjon av familien ikke minst. Jentene hadde god orden på skolematerialet sitt og Seierstad fikk dermed også tilgang på stiler, skoleoppgaver og annen informasjon direkte fra jentene. chatteloggene mellom søstrene og broren hjemme i Norge har hun også fått tilgang til.
Det som åpenbart mangler er direkte kommunikasjon med jentene. De har blitt forsøkt kontaktet, men tok ikke opp kontakten med Seierstad. Vi får likevel et greit bilde av hvordan de tenker og har tenkt underveis. Organisasjoner som Profetens Umma, Islam-Net og to store moskeer i Oslo blir nevnt som miljøer der jentene gradvis ble mer og mer radikalisert. Dette er bok nummer to om radikalisering, der den første var som kjent boken om terrorangrepet den 22. juli «Om en av oss». Seierstad nevner at hun skal skrive en tredje bok som skal handle overordnet om hva som fører til at noen radikaliseres og hva vi som samfunn kan gjøre for å forhindre det. Den boka gleder i hvert fall jeg meg til. 

Da boken ble trykket i oktober 2016 var de to søstrene fortsatt i Syria. Deres fremtid er høyst usikker slik konflikten arter seg nå. 

Rating: 6/6


Trusselen fra IS  Mah-Ruk Ali

Denne boken omhandler fremveksten av IS gjennom en ganske lang historie. De lange linjene fra muslimske lovskoler i middelalderen, imperialismen på 1800-tallet frem til etterspillet etter første verdenskrig, og ikke minst etterkrigstiden blir sammenfattet. De mislykkede militæroperasjonene i henholdsvis Irak, Libya og Afghanistan blir også nevnt som bidragende. En nokså detaljert tidslinje fra 1999 frem til 2014 blir også gått igjennom.  Det viktigste budskapet i denne boken er konflikten i Syria/Irak er mye mer innviklet enn hva en kan få inntrykk av på vanlige nyheter. I nyhetene får en inntrykk av at det er President Assad mot noen unevnte opprørsgrupper samt IS. Mens i virkeligheten er det mange forskjellige militsgrupper, noe vi nylig fikk vite litt mer om etter våpenhvilen romjula 2016. Noen støttes av Saudi-Arabia, noen støttes av Iran (som også støtter Assad), og så har vi kurdiske militser. USA støtter kurderne OG deres fiender Tyrkia. Russland støtter Assad, og konflikten i Syria fremstår som en slags war by proxy som under den kalde krigen. Det er allianser og fiendskap gående i alle retninger og grunnlaget for et skikkelig clusterf*ck ligger godt til rette. Og i mellom alle stridende fraksjoner har vi de sivile som blir utsatt for uendelige lidelser.  

Boka tar for seg propaganda, rekruttering og markedsføringen til IS. Grusomheten er dessverre ikke noe nytt, men den proffe markedsføringen og den helt bevisste bruken av media er noe verden ikke har sett før. Fremveksten av ekstrem Islamisme og hvordan teologi blir brukt for å rettferdiggjøre grusomhetene blir gjennomgått. både Iran og Saudi Arabia eksporterer hver sin utgave blir også nevnt. Til slutt tar boka for seg trusler mot Norge og kidnapping og drapet av Ole Johan Grimsdaarg-Ofstad. 

Boka er til tider heslig lesning og det er fort gjort å få en klump i magen av den. Men dette er nå den virkeligheten vi lever i. IS vil bli nedkjempet i sine kjerneområder og da vil kampen spille over tilbake til Europa. Det er dessverre overhengende sannsynlig at vi vil oppleve mange flere terrorangrep fra islamister i tiden som kommer.
Denne boka bidrar til en mer reflektert og grundig forståelse av bakgrunnen for denne konflikten. Og jeg anbefaler den til alle som er interessert i å vite mer. 

 

Rating: 5/6

#asneseierstad#mah-rukali #shirinebadi
#radicalislam #iran #bookreview 
#WWIaftermath #radicalization 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier