hits

En av oss - Åsne Seierstad

"En av oss" omhandler Anders Behring Breiviks bakgrunn, oppvekst, og hendelsene som førte til tragedien den 22. juli 2011. Politiets aksjon som resulterte i arrestasjonen og domstolens rettsak blir også godt omhandlet. Dette er uten tvil den tyngste boken jeg noensinne har lest. 

Boka er gitt ut på Kagge Forlag i 2013 og den er en solid murstein av en bok på 531 sider. Den begynner hardt og direkte:

"Hun løp.
Opp skråningen, bortover mosen. Gummistøvlene sank ned i den våte jorda. Skogbunnen surklet rundt henne. 
Hun hadde sett det.
Hun hadde sett ham skyte og at en gutt hadde falt.
"Vi skal ikke dø i dag, jenter," hadde hun sagt til de to jentene hun sto sammen med. "vi skal ikke dø i dag."
Nå hørtes flere skudd. Raske smell, et opphold. Så en ny serie. 
Hun var framme På Kjærlighetsstien. Folk løp rundt henne, prøvde å finne gjemmesteder." 

Det er nå over to tre uker siden jeg leste ferdig denne boken. Jeg har satt meg ned foran dataskjermen opp til flere ganger uten å komme i gang med anmeldelsen. For hvordan skal en beskrive historien om hvordan Anders Behring Breivik gikk frem for å drepe alle de menneskene han drepte? En bokanmeldelse skal gjerne lokke lesere til å lese boka. Dersom det er en historie verdt å lese. Vel.. Dette er en bok som uten tvil er verdt å lese. Men vil jeg anbefale den til noen? 

Dersom en vil vite mer om ABBs bakgrunn, oppvekst og liv og hvordan det hele kunne gå så innmari galt så bør en absolutt lese denne boka. Men det er ikke lett. Det er faktisk innmari tungt, og jeg måtte tvinge meg igjennom enkelte partier. Denne historien kunne lett handlet kun om morderen, og det ville vært en bra bok, men da glemmer en de hundrevis om ikke tusenvis av mennesker rundt om i hele Norge som fikk livene sine snudd opp ned den 22. juli 2011. Og ikke minst ville en da glemt de 77 menneskene som ble drept, og de nesten 300 som ble skadet. 

Heldigvis så har Åsne Seierstad også fortalt historiene til tre av ungdommene på Utøya. Samtidig som vi følger unge Breivik på tidlig 80-tall får vi også følge familiene til de tre ungdommene. Vi får høre hvordan foreldrene møttes, hvordan ungdommene var som barn, og hva de var opptatt av. To familier fra nord-Norge og en familie fra Irak. Sistnevnte flyktet til Europa og Norge fra krig og uroligheter. De kom hit og trodde de var trygge. En skjønner fort at disse tre familiene blir involvert i terroraksjonen, og nesten like fort skjønner en at noen av disse kommer til å dø. Kanskje bare en, kanskje alle, en aner rett og slett ikke. Det ga en voksende klump i magen etterhvert som katastrofen nærmer seg. 

Etterhvert som en får høre historien til ABBs bestemor, mor og etterhvert hans egen barndom så skjønner man at han var utsatt for omsorgssvikt. På 80-tallet var det like før han ble tatt hånd om av barnevernet. Det ble han dessverre ikke, og en klarer ikke å slutte å tenke på hva som ville ha skjedd dersom han fikk en ny familie, nytt miljø og helt andre oppvekstvilkår.  Han falt utenfor de fleste sosiale miljø både som barn, ungdom og ung voksen. Mot slutten skriver Seierstad at ABB søkte tilhørighet hele livet uten å finne det. Dette er også et tema som går igjen i hennes bok To Søstre, som omhandler to somalisknorske jenter som drar til Syria og joiner IS. De fant til slutt sin tilhørighet. ABB måtte delvis finne sin tilhørighet i World of Warcraft og delvis finne den opp. Et annet felles tema mellom disse to bøkene omhandler faktorene bak ekstremisme og radikalisering. Vi får noen glimt inn i tankegodset som ABB etterhvert involverte seg mer og mer i. Teoriene om Eurabia, konspirasjoner fra myndigheter om å utradere den hvite rasen osv. Det ville vært så enkelt og greit dersom det bare var terroristens eget forkvaklede verdenssyn, men det viser seg at det er temmelig mange med disse oppfatningene. Når slike angrep er motivert ut i fra tankegods som mange tusen mennesker deler i dette tilfelle blir det veldig feil å kalle det et angrep utført av "ensomme ulver". Da det i høyeste grad er en sammenheng mellom handlinger og den overordnede ideologien. 

Forfatteren beskriver nøkternt oppveksten og bakgrunnen uten å årsaksforklare noe som helst. Så hun forsøker ikke å "legge skylden" på omsorgssvikten i barndommen eller andre faktorer. 

Seierstad var med gjennom hele rettsaken, og har hatt tilgang på det aller meste av rettsdokumentene. Dette har hun brukt for å kunne fortelle i detalj hva som skjedde den skjebnesvangre dagen 22. juli 2011. Hun har brukt rettsdokumentene til å følge terroristens fotspor på kryss og tvers av Utøya. Det blir massedrap minutt for minutt og det er helt jævlig å lese. Flere ganger måtte jeg legge fra meg boken fordi tårene bare vellet opp i meg. Det var like før jeg ropte til boka at han må da for helvette stoppe denne galskapen! Det aller meste som kunne gå åt skogen etter og under angrepet gjorde nettopp det. Vitner ringte politiet omtrent med en gang etter eksplosjonen og ga signalement på ABB, men det ble ikke fanget opp. Politiet og myndighetene ble rett og slett tatt skikkelig på senga av angrepet. Det virket som det var totalt mangel på plan, ledelse, trening, utstyr osv. 

Myndighetenes respons den 22. juli var i høyeste grad et skikkelig clusterfuck, og når jeg leste om alle detaljene satt jeg igjen med et kjempestort spørsmål. Hvorfor fikk ikke dette noen konsekvenser for regjeringen? Seierstad berører dette spørsmålet ganske kort der hun ramser opp hvor mange feil og mangler det var med responsen, men at det ikke førte til noen som helst konsekvens for de med ansvar for samfunnssikkerheten. 

Som med boken To Søstre av samme forfatter er nesten det siste kapitelet det beste. Det dreier seg om metodene hun har brukt, kildematerialet og hvordan hun gikk frem for å skrive boken. Litteraturlisten bakerst gir også pekere til flere bøker om temaet ekstremisme og menneskelig ondskap. 
Seierstad er en utrolig dyktig forfatter og jeg vil helt klart anbefale En av Oss.

Rating: 6/6

498 bøker igjen!

#enavoss #AsneSeierstad #22juli #Utøya #terror #ekstremisme #radikalisering #ABB

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier