De ukjente krigerne - Nordmenn i WWI

"Death of one man is a tragedy. Death of a million is a statistic" 
- Josef Stalin1Denne boken er skrevet av Nik. Brandal, Eirik Brazier, og Ola Teige. 
Utgitt på Humanist forlag i 2014. 396 sider. 2
De ukjente krigerne har også en egen nettside.

Boken følger i hovedsak krigens gang kronologisk og skjebnen til mange enkeltpersoner i løpet av konflikten. Noen verver seg entusiastisk, andre mønstrer av en båt et sted og er nødt til å verve seg av økonomiske grunner mens andre blir tvangsvervet. Vi blir kjent med hva folk skrev i sine brev hjem og hvordan de opplevde alle mulige sider av krigen. Alt fra opptrening til forskjellige kampanjer og små og større trefninger. 
 

Mange nordmenn prøver etterhvert å komme seg ut av tjenesten til den franske, engelske, tyske eller den amerikanske hær. Noe som viser seg å være svært vanskelig. De forskjellige nasjonene trengte så mange kropper som mulig til den store kjøttkverna rett og slett. Som eksempel mistet britene alene nesten 60 000 soldater allerede første dagen ved slaget ved Somme i 1916. Under andre verdenskrig tok det mange uker før de allierte tapte så mange mennesker under invasjonen av Normandie. Totale tap for dette slaget var på over en million mann3. Ett tall som er så uvirkelig stort at det er vanskelig å forstå det fullt ut. 

Tenk hvordan det måtte være å være innrullert i en av hærene og du er på vei fremover i skyttegravene. Du vet at alle de andre troppene som har gått før deg er blitt massakrert, og snart er det deres tur til å klatre ut av skyttegraven og storme mot den sikre død. 

Mer enn 10 000 norske kvinner og menn opplevde krigen på nært hold. i tjenesten til USA, England, Frankrike, Australia, Canada, og Tyskland. 
Det deltok nordmenn på alle sider gjennom hele krigen. Men det som slår meg er at det er svært få beskrivelser fra østfronten i denne boken. Det er stort sett fra vestfronten og fra den mislykkede aksjonen i Gallipoli. Det mangler helt perspektiver fra Russland eller fra den tyske hær på østfronten. 

Det nevnes at flere av de norske soldatene fikk utmerkelser. Blant annet Nels Wold, som fikk de amerikanske styrkers høyeste utmerkelse, The Medal of Honor, etter å ha nedkjempet flere tyske maskingeværposter helt på egen hånd. 

Knut Werswick skrev boken Fra Menneske til Soldat, og han reiste også rundt i Norge i mellomkrigstiden og fortalte om sine opplevelser. Den sammenlignes med boken Intet nytt fra Vestfronten , skrevet av Erich Maria Remarque. En annen bok jeg virkelig kan anbefale. 

Boken er grundig og gjennomarbeidet. Den er nøktern og beskriver krigens grusomheter temmelig grafisk. Heldigvis lite bilder får en si: 

For Knut Brostuen virket det som de tyske forsvarerne var helt uforberedte. "Vi kom uventet over dem ...Det hele var at regne for bare moro for os, for vi mistet bare en 12-13 mand." En av disse var imidlertid en av hans beste venner i avdelingen, "en kjæk og elskværdig gut bare 17 aar.. En granatsplint rev av et stykke av ryggens hans, saa vi kunde se lungerne. Han døde på hospitalet." Dødsfallet gjorde en sersjant så rasende at han "rente bajonetten ind i livet paa en tysk fange, som nettopp førtes forbi", og Brostuen var sikker på at han helt sikkert hadde drept flere dersom ikke en offiser hadde grepet inn og stoppet det.
 

Jeg leste boken i utgangspunktet for å lære mer om hvordan WWI endret europa og verden, og hvordan landene i midtøsten ble som de ble. Dette forteller boken svært lite om. Det blir nevnt at det osmanske riket kollapset etter krigen, men ikke noe mer enn det. Jeg vil likevel anbefale boken fordi den gir et personlig inntrykk av hvor grusomt og forferdelig første verdenskrig må ha vært. På et europeiske kontinentet døde hver tredje mann i alderskullene mellom 1892 og 1895. Det er med rette omtalt som den tapte generasjon. Og selv om Norge som nasjon ikke var direkte involvert i denne krigen så var store deler av befolkningen direkte berørt likevel. Bøker som dette hjelper oss å huske at dette var også en norsk katastrofe. 

Rating 5/6

Jeg kan også anbefale podcasten Blueprint for Armageddon av Dan Carlin for de som er interessert i en fantastisk innføring i første verdenskrig.

497 bøker igjen! 

#deukjentekrigerne #bokanmeldelse #mementomori #førsteverdenskrig #WWI

1: Det viser seg at dette sitatet sannsynligvis ikke er fra Josef Stalin likevel. Se kildehenvisning
2: Utover disse 396 sidene er det også mange sider kildehenvisninger og plenty med tips til videre lesning.
3: Mer info om Slaget ved Somme

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier

hits