hits

Syria, En stor krig i en liten verden - Cecilie HellestveitDette er boka for deg som vil vite mer om krigen i Syria. Dette er også boka for deg som tror du har oversikt over konflikten. Boka viser hvor innviklet og komplisert krisen er, og hvordan det dessverre ikke finnes noen enkel løsning i sikte.

Boka er del i to deler hvorav den første delen handler om interne forhold i Syria. Vi får en gjennomgang av geografien, folkegrupper, og historien til landet. Folkeslag som drusere, jesidier, arabere, tyrkere, kurdere, kristne, shiamuslimer, sunnimuslimer og alawitter blir introdusert. Vi får også en beskrivelse av hvordan den arabiske våren også kom til Syria i 2011. Hensikten med boken er å forklare hvordan lokale demonstrasjoner utviklet seg til å bli en regional konflikt som truer hele Midt-Østen. Og ikke minst hvordan det som styrtet flere andre land nettopp ikke var nok til å endre styresettet i Syria. Assad har et enormt stort militære og han har svært god kontroll på sine militærstyrker. På et tidspunkt var det registrert flere tusen forskjellige fraksjoner av opprørere, men uheldigvis klarte ikke de kommunisere med hverandre. eller en gang bli enig om hva de egentlig ønsket. Det sloss også flere tusen forskjellige fremmedkrigere fra over 100 forskjellige land i Syria. På alle sider av konflikten. 

Del to av boka omhandler den internasjonale storpolitikken i Midt-Østen og hvilke grupperinger som tar del i konflikten. Rivaliseringen mellom Tyrkia, Iran og Saudia-Arabia og deres kamp om "islams sjel" omhandles grundigere enn hva jeg har sett andre steder. Iran har definisjonsmakten for shiamuslimene mens Saudi-Arabia har det for sunnimuslimene, som utgjør over 80% av alle verdens muslimer. Det viser seg også at alle land med en kurdisk minoritet støtter kurdiske opprørsgrupper. men da i sine naboland og selvfølgelig ikke i sitt eget. Det gjøres rett og slett for å destabilisere naboene. Iran har lenge pumpet penger og våpen inn i Syria som støtte til araberes kamp mot Israel. Dette gjennom opprørsgrupper som Hizbollah og Hamas. Syria er fortsatt formelt i krig med Israel etter de okkuperte Golanhøydene rundt årtusenskiftet. Vi får også vite litt om forholdet mellom Natolandet Tyrkia og den russiske støtten Syria har fått i mange år.

Dette har innvirkninger på resten av Europa (vi regner Tyrkia til Europa sånn for å være generøs), og ikke minst USA. Den amerikanske invasjon av Irak og Afghanistan får mye av skylden for at ekstremismen i Midt-Østen har blusset opp etter år 2000.

Hellestveit forteller også forfatteren om den mange århundre lange kampen internt i islam mellom shia og sunni og hvordan Det Muslimske Brorskapet har holdt på siden 1920-tallet. Historien til IS blir også fortalt ganske grundig. Denne boka gjør sitt beste for å se på konflikten "fra lufta" i motsetning til Åsne Seiersdals bok To Søstre, som har et mer bakkeperspektiv.

Etter denne grundige innføringen av konfliktens alle parter og sider skjønner en virkelig at dette er et clusterfuck av dimensjoner. Obama fikk en god del kritikk da han unnlot å gjøre noe med Assad da han (eller noen andre) gasset sivilbefolkningen for noen år siden. Faren var at ved å gjøre det ville fort Nato-styrker kommet i direkte konflikt med både russiske og kanskje styrker fra Iran. Noe som fort ville fått konflikten til å eskalere og spre seg utenfor Syrias landegrenser. Det kunne ikke det internasjonale samfunn ta seg råd til. Dessverre er prioritet nummer en at ikke konflikten utarter og river med seg enda flere land. Eller kanskje heldigvis vil kanskje noen si. 

Det som for meg kanskje gjorde mest inntrykk var kapittelet om hvordan sosiale media ble både et direkte og brutalt ærlig rop om hjelp, men også hvordan det var en lakmus-test på hvor grusom både IS og Assad faktisk kunne være mot sivile. og det helt uten at verdenssamfunnet grep inn. Det ble (og blir sikkert fortsatt) sendt direkte video av henrettelser, tortur, haugevis med døde av alle aldre. 
Det sivilbefolkningen og opprørere håpet skulle overtale verdenssamfunnet til å gjøre noe aktivt ble derimot en måte å dokumentere hvor grusomme det faktisk gikk an å være uten å være redd for nettopp det. 

Det er en spennende og interessant bok som virkelig viser hvor komplisert og innviklet krisen er.  Ikke minst sitter en igjen med en følelse av at våre egne nyhetssendinger er utrolig overfladiske hva denne katastrofen angår. 

Alt i alt har forfatter Cecilie Hellestveit skrevet en svært bra bok.

Denne anbefales på det sterkeste! 

493 bøker igjen!

Rating: 6/6

#bokanmeldelse #bookreview #syria #CecilieHellestveit #mementomori #bøker 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier