hits

Churchill - Paul Johnson

Dersom du leter etter en kort og grei introduksjon i livet til Winston Churchill er dette boken for deg. Her får du en allsidig og oversiktlig fortelling om en av de viktigste menneskene i det 20. århundre. 

Dersom du googler frasen "books about Winston Churchill" finner du massevis av nettsider dedikert til kun bøker om denne mannen. Det finnes nettsider med lister over de beste bøkene. Nettsiden GoodReads.com har over 178 anmeldte bøker, og om du søker etter "Winston Churchill" på Amazon får du over 7000 treff. Det finnes til og med en bokhandel som kun har bøker av og om den britiske statsmannen. 


Så hvordan skal en velge i dette hav av bøker om en av de viktigste menneskene i det 20. århundrede? vel.. gjør som jeg gjorde og bare ta en bok du kommer over i en tilfeldig bokhandel. Særlig om den nokså kort og billig. Da er det jo i hvert fall ingenting å lure på. Jeg tok med meg den da jeg likevel kjøpte flere andre bøker i en bokhandel i Trondheim under Mammutsalget på Ark tidligere i år. Boka kosta 49 kr, og var på under 200 sider. Jeg fant ut at det var på tide å lese en biografi om WC til tross for at jeg har sett mer enn min andel av dokumentarer om mannen.

Boka er oversiktlig, kort og lettlest. Den er inndelt i livsfasene til Churchill. Unge år, årene som krigskorrespondens, tidlig 1900-tall, første verdenskrig, mellomkrigstiden, den andre verdenskrigen og til slutt siste fase frem mot hans død på 60-tallet.Gjennom hele boken merker en den intense lidenskapen for å gjøre noe stort og viktig ut av livet sitt. For som han selv sa:
"We are all worms. But I believe that I am a glow-worm."

Han var gjennom hele livet svært bevisst på hvor viktig pennen og taleferdigheter var for å påvirke mennesker. Dette var også noe han jobbet hardt med hele sin lange karriere. Det fremgår at han var temmelig utspekulert og slu gjennom at han skrev og ga ut store historiske verk om både den første og andre verdenskrigen. Dette var nok hans store livsverk, samtidig som det ga han muligheten til å selv velge hvordan historien skulle bli fortalt.
For som han sa selv: "History will be kind to me for I intend to write it."

Alle ordrene han ga under andre verdenskrig gjorde han skriftlig. og det spekuleres i om han gjorde det nettopp for å kunne bruke det som bakgrunnsmateriale for fremtidige bøker. At de andre verdenslederne fra krigen døde under eller rett etter krigen gjorde også at han fikk nærmest monopol på hvordan historien skulle fortelles. Alt i alt var WC en utrolig produktiv forfatter. Paul Johnson estimerer det til at Churchill fikk publisert et sted mellom 8 og 10 millioner ord! Han fikk til og med Nobelprisen i litteratur i 1953.

Paul Johnson argumenterer godt hvorfor WC nærmest alene avgjorde krigen. På slutten av boka kommer han også med fem ting vi kan lære av WC. 
1. Sikt høyt.
2. Ingenting erstatter hardt arbeid.
3. Ikke la deg knekke av feilgrep.
4. Ikke kast bort tid og emosjonell energi på livets småligheter. Kjemp hardt, tilgi, skvær opp og gå videre.
5. Ved å følge nummer fire vil en gi masse rom til glede og lykke i livet.

Alt i alt synes jeg dette var en bra bok. Den er som sagt innledningsvis kort, oversiktlig men samtidig også spennende. Forfatteren har helt sikkert vært nødt til å ta noen harde prioriteringer over hva som skulle vektlegges og hva som ikke var så nøye i forståelsen av Winston Churchill. Til slutt i boka kommer forfatteren med noen gode tips til videre lesning, så det gjør ingenting at denne boken kanskje var litt vel kort. De som er interessert i å lese mer får noen gode tips her.

Et bra utgangspunkt for å lære mer om Winston Churchill er selvfølgelig Wikipedias egen nettside om mannen.
History in an hour har også en veldig bra episode om samme mann. 

Påbegynt 1/5 2017 - ferdig 8/5 2017
492 bøker igjen!

Rating 4/6

#WinstonChurchill #bokanmeldelse #bookreview #mementomori #PaulJohnson
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier