hits

Den fordømte friheten - Kaja Melsom

Den fordømte friheten - et oppgjør med dagens selvrealiseringstyranni.
Skrevet av Kaja Melsom. Utgitt på Gyldendal Forlag. 151 sider. 
Påbegynt 10/5 - Ferdig 11/5

Jeg begynte denne bokbloggen med å se på hvor mange bøker jeg har igjen å lese. Sett at jeg rekker å lese et visst antall hvert år gjennom hele livet frem til den dagen jeg dør. Dette perspektivet bidrar til at jeg blir litt handlingslammet hver gang jeg er ferdig med en ny bok. Fordi det legger et press på hvilken bok skal jeg velge når jeg skal velge en ny en. Den nye boken må være "verdt det" men hvordan vet jeg at den vil være det før jeg har lest den? Tenk om jeg velger feil og sløser med tiden min? Vi har en nokså stor bokhylle, og den har en tendens til å vokse for hvert boksalg eller flyplass jeg passerer. Om ikke lenge må vi kjøpe flere bokhyller. Jeg gjorde et kjapt overslag i dag morges og kom frem til at jeg har kanskje 3-400 bøker. Med mine beregninger vil jeg bare akkurat klare å lese de bøkene jeg allerede har før jeg er ferdig her på planeten. Langt mindre kunne kjøpe og lese alle bøker jeg ønsker fremover. Litt av et press jeg legger på meg selv altså. 
 

Kaja Melsom kommer inn på slike problemer og mange flere i sin nye bok nye bok Den Fordømte Friheten - Et oppgjør med dagens selvrealiseringstyranni. 

Vi har masse fritid, men blir stadig mer stressa. Vi hyller kunsten "å være seg selv", men skammer oss mer enn noensinne. 

Det sies i taler, i brosjyrer om utdanning, i selvhjelpsbransjen og mange andre steder at vi kan alle bli akkurat det vi vil. Bare vi vil det nok så kan vi oppnå drømmen vår. Men det betyr også at dersom vi ikke får det til er det vår egen feil. Vi har selv ansvaret dersom vi ikke blir rockeartist, realitystjerne eller oppnår akkurat den drømmen vi har satt for oss. Ikke rart mange sliter med selvfølelsen i dag. Det er ikke alle som har evner, muligheten eller rent av lyst til å bli advokat, gründer, eller fotballspiller i champions league. Og dette er jo noe vi egentlig vet. De fleste av oss er helt middelmådige, normale mennesker. 

Boken undersøker partnervalg, trening, vekta og kroppen, "lykke" og flere andre problemer ved denne utopien som "friheten til å velge" gir oss. Den ga meg assosiasjoner til exphil fra da jeg nettopp hadde begynt på universitetet. Både Kant og Roussou blir belyst sammen med mange andre filosofer. Tenk om Exphil var like bra knyttet opp mot dagens samfunn og virkeligheten som denne boken er! Da ville langt flere fått bedre karakterer i faget og ikke minst satt mer pris på studiet. 

Dette selvpåførte ansvaret vi har for våre liv, vår suksess, vårt partnervalg og vår helse gir oss mye mer stress enn nødvendig. Det nevnes i boken at omtrent 25% av unge jenter har symptomer på depression og eller angstlidelser. 

I løpet av boken begynte jeg å lure på om det er like vanlig med angst og depresjoner blant religiøse som blant ikke-religiøse. Mange religiøse legger sin tillit til en Gud, og dermed er ikke individet like ansvarlig for sitt eget liv. Er dette noe som gir lykkeligere liv? 

Man kan kanskje si at boken er litt i korteste laget. Men samtidig er det rikelig med notater og lenker til videre lesing dersom en er interessert i det.  Melsom kommer med to råd i slutten av boken. For det første må vi lese mer tragedier eller utsette oss for de slik Melsom selv skriver det. Dette for å forstå at ingen av oss kontrollerer livets alle faktorer fullt ut. Tragedier rammer vilkårlig, og til slutt vil vi alle rammes av den ultimate tragedien. Vi dør. Dette kan gi oss en større empati og forståelse for andre menneskers valg og ikke minst våre egne valg.

For det andre må vi le mer av ting som skjer oss i livet. Og ikke minst må vi le mer av oss selv. Det gjør at vi skammer oss mindre og dette dømmende blikket vi har på oss selv blir forhåpentligvis ikke så hardt og nådeløst. For min egen del tar jeg dette som en oppfordring til å se mer på standup.
Doctors orders! 

Denne boka er en befriende motvekt til all den selvhjelpslitteraturen som finnes der ute. Men med tanke på at målet med denne boken ser ut til å få folk til å leve lykkeligere liv, så hører vel denne boken også hjemme blant den samme selvhjelpslitteratur.. Eller gjør den ikke det?

Alt i alt likte jeg denne boken skikkelig godt. Har nok en gang funnet mer jeg ønsker å lese, så jeg vil uten tvil bli satt foran vanskelige prioriteringer når det kommer til valg av lesestoff. Jeg har for eksempel ikke lest en eneste gresk tragedie. 

Rating 6/6

491 bøker igjen!

P.S. For øvrig minnet denne boken meg på denne oppfordringen fra Dagsavisen - Ikke følg drømmen din.

#KajaMelsom #Denfordømtefriheten #bokanmeldelse #bookreview #mementomori 
 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier