hits

mai 2017

Ready Player One - Earnest Cline

 

This book is an awesome combination of 1980s nostalgia, video game trivia, and a quest from a roleplaying game. All set in a dystopian future where almost everybody has logged on to OASIS. So if you grew up in the 80s and 90s and played more than a few video games this is definitely a book you should read.

It is 2044 and the world has gone to shit due to a combination of energy crisis, climate change and political chaos. A large part of the population has escaped into OASIS, which is a combination of a virtual reality simulator, a MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) and the internet. It even has the worlds most stable currency. OASIS was created by James Halliday who will give away the company, all his wealth and control of the OASIS to the one who finds the Easter Egg he has hidden within the game. This was all revealed in his last will after his death. 

Thousands of egg hunters, or Gunters for short, searches the all the different worlds in OASIS, to be the first to solve the riddles that lead to the three keys. Which in turn lead to the final easter egg. The gunters also obsess about anything related to 1980s pop culture, which was the favorite decade of the late James Halliday. This goes on for several years before the start of the novel. So this is basically the story about how the lead character and storyteller Wade Watts searches for and eventually finds the egg. The main antagonist is Nolan Sorrento and he is in charge of the multinational corporation called Innovative Online Industries. 

I got this book for xmas last year from my friends Erlend and Øyvind. But I must say I put off reading it for one dumb little reason. The book has almost 400 pages, and after reading a few books with only about 200 that felt almost too much. Told you the reason was dumb. anyway..

It turned out I had nothing to fear because the book was very captivating. In fact I don't think I've been this caught up in a book for years. I read it on the bus, in the morning before work, after work, before I went to bed and I even dreamt about it.  I ended up finishing the book in less than a week. Imagine that I first thought the book was a bit long.

Needless to say I loved the book. I had a blast reading it, remembering old video games and movies from the 80s. Finally the endless hours I spent playing video games payed off! I really liked the way the internet of the future is portrayed. It is like a merge between the 2D internet we have today with the MMORPGs. They even put it to good use and used it as a platform for school. Imagine all the benefits! No more commuting or needing to spend money on upgrading the school building. But at the same time the author shows that OASIS has become a voluntary prison where people escape reality. Not too different from how some people use computer games today. 

While preparing for this review I learned that Ready Player One will become a movie by next year. It will be directed by no other than Steven Spielberg. I am looking forward to that. The book obviously has its own wiki website. A lot of the games mentioned can be played online for free. Just google them or maybe even start here. You can spend hours going down memory lane there. 

Andy Weir, the author of The Martian, has written fan fiction which explains a lot. But don't read it unless you already read the book. 

The book is available from Amazon.  There are also some pretty great Reviews on GoodReads

Rating: 5/6
Pages: 372

490 books left!
#Readyplayerone #EarnestCline #scifi #bookreview #mementomori #bokanmeldelse 
 

Den fordømte friheten - Kaja Melsom

Den fordømte friheten - et oppgjør med dagens selvrealiseringstyranni.
Skrevet av Kaja Melsom. Utgitt på Gyldendal Forlag. 151 sider. 
Påbegynt 10/5 - Ferdig 11/5

Jeg begynte denne bokbloggen med å se på hvor mange bøker jeg har igjen å lese. Sett at jeg rekker å lese et visst antall hvert år gjennom hele livet frem til den dagen jeg dør. Dette perspektivet bidrar til at jeg blir litt handlingslammet hver gang jeg er ferdig med en ny bok. Fordi det legger et press på hvilken bok skal jeg velge når jeg skal velge en ny en. Den nye boken må være "verdt det" men hvordan vet jeg at den vil være det før jeg har lest den? Tenk om jeg velger feil og sløser med tiden min? Vi har en nokså stor bokhylle, og den har en tendens til å vokse for hvert boksalg eller flyplass jeg passerer. Om ikke lenge må vi kjøpe flere bokhyller. Jeg gjorde et kjapt overslag i dag morges og kom frem til at jeg har kanskje 3-400 bøker. Med mine beregninger vil jeg bare akkurat klare å lese de bøkene jeg allerede har før jeg er ferdig her på planeten. Langt mindre kunne kjøpe og lese alle bøker jeg ønsker fremover. Litt av et press jeg legger på meg selv altså. 
 

Kaja Melsom kommer inn på slike problemer og mange flere i sin nye bok nye bok Den Fordømte Friheten - Et oppgjør med dagens selvrealiseringstyranni. 

Vi har masse fritid, men blir stadig mer stressa. Vi hyller kunsten "å være seg selv", men skammer oss mer enn noensinne. 

Det sies i taler, i brosjyrer om utdanning, i selvhjelpsbransjen og mange andre steder at vi kan alle bli akkurat det vi vil. Bare vi vil det nok så kan vi oppnå drømmen vår. Men det betyr også at dersom vi ikke får det til er det vår egen feil. Vi har selv ansvaret dersom vi ikke blir rockeartist, realitystjerne eller oppnår akkurat den drømmen vi har satt for oss. Ikke rart mange sliter med selvfølelsen i dag. Det er ikke alle som har evner, muligheten eller rent av lyst til å bli advokat, gründer, eller fotballspiller i champions league. Og dette er jo noe vi egentlig vet. De fleste av oss er helt middelmådige, normale mennesker. 

Boken undersøker partnervalg, trening, vekta og kroppen, "lykke" og flere andre problemer ved denne utopien som "friheten til å velge" gir oss. Den ga meg assosiasjoner til exphil fra da jeg nettopp hadde begynt på universitetet. Både Kant og Roussou blir belyst sammen med mange andre filosofer. Tenk om Exphil var like bra knyttet opp mot dagens samfunn og virkeligheten som denne boken er! Da ville langt flere fått bedre karakterer i faget og ikke minst satt mer pris på studiet. 

Dette selvpåførte ansvaret vi har for våre liv, vår suksess, vårt partnervalg og vår helse gir oss mye mer stress enn nødvendig. Det nevnes i boken at omtrent 25% av unge jenter har symptomer på depression og eller angstlidelser. 

I løpet av boken begynte jeg å lure på om det er like vanlig med angst og depresjoner blant religiøse som blant ikke-religiøse. Mange religiøse legger sin tillit til en Gud, og dermed er ikke individet like ansvarlig for sitt eget liv. Er dette noe som gir lykkeligere liv? 

Man kan kanskje si at boken er litt i korteste laget. Men samtidig er det rikelig med notater og lenker til videre lesing dersom en er interessert i det.  Melsom kommer med to råd i slutten av boken. For det første må vi lese mer tragedier eller utsette oss for de slik Melsom selv skriver det. Dette for å forstå at ingen av oss kontrollerer livets alle faktorer fullt ut. Tragedier rammer vilkårlig, og til slutt vil vi alle rammes av den ultimate tragedien. Vi dør. Dette kan gi oss en større empati og forståelse for andre menneskers valg og ikke minst våre egne valg.

For det andre må vi le mer av ting som skjer oss i livet. Og ikke minst må vi le mer av oss selv. Det gjør at vi skammer oss mindre og dette dømmende blikket vi har på oss selv blir forhåpentligvis ikke så hardt og nådeløst. For min egen del tar jeg dette som en oppfordring til å se mer på standup.
Doctors orders! 

Denne boka er en befriende motvekt til all den selvhjelpslitteraturen som finnes der ute. Men med tanke på at målet med denne boken ser ut til å få folk til å leve lykkeligere liv, så hører vel denne boken også hjemme blant den samme selvhjelpslitteratur.. Eller gjør den ikke det?

Alt i alt likte jeg denne boken skikkelig godt. Har nok en gang funnet mer jeg ønsker å lese, så jeg vil uten tvil bli satt foran vanskelige prioriteringer når det kommer til valg av lesestoff. Jeg har for eksempel ikke lest en eneste gresk tragedie. 

Rating 6/6

491 bøker igjen!

P.S. For øvrig minnet denne boken meg på denne oppfordringen fra Dagsavisen - Ikke følg drømmen din.

#KajaMelsom #Denfordømtefriheten #bokanmeldelse #bookreview #mementomori 
 

Churchill - Paul Johnson

Dersom du leter etter en kort og grei introduksjon i livet til Winston Churchill er dette boken for deg. Her får du en allsidig og oversiktlig fortelling om en av de viktigste menneskene i det 20. århundre. 

Dersom du googler frasen "books about Winston Churchill" finner du massevis av nettsider dedikert til kun bøker om denne mannen. Det finnes nettsider med lister over de beste bøkene. Nettsiden GoodReads.com har over 178 anmeldte bøker, og om du søker etter "Winston Churchill" på Amazon får du over 7000 treff. Det finnes til og med en bokhandel som kun har bøker av og om den britiske statsmannen. 


Så hvordan skal en velge i dette hav av bøker om en av de viktigste menneskene i det 20. århundrede? vel.. gjør som jeg gjorde og bare ta en bok du kommer over i en tilfeldig bokhandel. Særlig om den nokså kort og billig. Da er det jo i hvert fall ingenting å lure på. Jeg tok med meg den da jeg likevel kjøpte flere andre bøker i en bokhandel i Trondheim under Mammutsalget på Ark tidligere i år. Boka kosta 49 kr, og var på under 200 sider. Jeg fant ut at det var på tide å lese en biografi om WC til tross for at jeg har sett mer enn min andel av dokumentarer om mannen.

Boka er oversiktlig, kort og lettlest. Den er inndelt i livsfasene til Churchill. Unge år, årene som krigskorrespondens, tidlig 1900-tall, første verdenskrig, mellomkrigstiden, den andre verdenskrigen og til slutt siste fase frem mot hans død på 60-tallet.Gjennom hele boken merker en den intense lidenskapen for å gjøre noe stort og viktig ut av livet sitt. For som han selv sa:
"We are all worms. But I believe that I am a glow-worm."

Han var gjennom hele livet svært bevisst på hvor viktig pennen og taleferdigheter var for å påvirke mennesker. Dette var også noe han jobbet hardt med hele sin lange karriere. Det fremgår at han var temmelig utspekulert og slu gjennom at han skrev og ga ut store historiske verk om både den første og andre verdenskrigen. Dette var nok hans store livsverk, samtidig som det ga han muligheten til å selv velge hvordan historien skulle bli fortalt.
For som han sa selv: "History will be kind to me for I intend to write it."

Alle ordrene han ga under andre verdenskrig gjorde han skriftlig. og det spekuleres i om han gjorde det nettopp for å kunne bruke det som bakgrunnsmateriale for fremtidige bøker. At de andre verdenslederne fra krigen døde under eller rett etter krigen gjorde også at han fikk nærmest monopol på hvordan historien skulle fortelles. Alt i alt var WC en utrolig produktiv forfatter. Paul Johnson estimerer det til at Churchill fikk publisert et sted mellom 8 og 10 millioner ord! Han fikk til og med Nobelprisen i litteratur i 1953.

Paul Johnson argumenterer godt hvorfor WC nærmest alene avgjorde krigen. På slutten av boka kommer han også med fem ting vi kan lære av WC. 
1. Sikt høyt.
2. Ingenting erstatter hardt arbeid.
3. Ikke la deg knekke av feilgrep.
4. Ikke kast bort tid og emosjonell energi på livets småligheter. Kjemp hardt, tilgi, skvær opp og gå videre.
5. Ved å følge nummer fire vil en gi masse rom til glede og lykke i livet.

Alt i alt synes jeg dette var en bra bok. Den er som sagt innledningsvis kort, oversiktlig men samtidig også spennende. Forfatteren har helt sikkert vært nødt til å ta noen harde prioriteringer over hva som skulle vektlegges og hva som ikke var så nøye i forståelsen av Winston Churchill. Til slutt i boka kommer forfatteren med noen gode tips til videre lesning, så det gjør ingenting at denne boken kanskje var litt vel kort. De som er interessert i å lese mer får noen gode tips her.

Et bra utgangspunkt for å lære mer om Winston Churchill er selvfølgelig Wikipedias egen nettside om mannen.
History in an hour har også en veldig bra episode om samme mann. 

Påbegynt 1/5 2017 - ferdig 8/5 2017
492 bøker igjen!

Rating 4/6

#WinstonChurchill #bokanmeldelse #bookreview #mementomori #PaulJohnson
 

Syria, En stor krig i en liten verden - Cecilie HellestveitDette er boka for deg som vil vite mer om krigen i Syria. Dette er også boka for deg som tror du har oversikt over konflikten. Boka viser hvor innviklet og komplisert krisen er, og hvordan det dessverre ikke finnes noen enkel løsning i sikte.

Boka er del i to deler hvorav den første delen handler om interne forhold i Syria. Vi får en gjennomgang av geografien, folkegrupper, og historien til landet. Folkeslag som drusere, jesidier, arabere, tyrkere, kurdere, kristne, shiamuslimer, sunnimuslimer og alawitter blir introdusert. Vi får også en beskrivelse av hvordan den arabiske våren også kom til Syria i 2011. Hensikten med boken er å forklare hvordan lokale demonstrasjoner utviklet seg til å bli en regional konflikt som truer hele Midt-Østen. Og ikke minst hvordan det som styrtet flere andre land nettopp ikke var nok til å endre styresettet i Syria. Assad har et enormt stort militære og han har svært god kontroll på sine militærstyrker. På et tidspunkt var det registrert flere tusen forskjellige fraksjoner av opprørere, men uheldigvis klarte ikke de kommunisere med hverandre. eller en gang bli enig om hva de egentlig ønsket. Det sloss også flere tusen forskjellige fremmedkrigere fra over 100 forskjellige land i Syria. På alle sider av konflikten. 

Del to av boka omhandler den internasjonale storpolitikken i Midt-Østen og hvilke grupperinger som tar del i konflikten. Rivaliseringen mellom Tyrkia, Iran og Saudia-Arabia og deres kamp om "islams sjel" omhandles grundigere enn hva jeg har sett andre steder. Iran har definisjonsmakten for shiamuslimene mens Saudi-Arabia har det for sunnimuslimene, som utgjør over 80% av alle verdens muslimer. Det viser seg også at alle land med en kurdisk minoritet støtter kurdiske opprørsgrupper. men da i sine naboland og selvfølgelig ikke i sitt eget. Det gjøres rett og slett for å destabilisere naboene. Iran har lenge pumpet penger og våpen inn i Syria som støtte til araberes kamp mot Israel. Dette gjennom opprørsgrupper som Hizbollah og Hamas. Syria er fortsatt formelt i krig med Israel etter de okkuperte Golanhøydene rundt årtusenskiftet. Vi får også vite litt om forholdet mellom Natolandet Tyrkia og den russiske støtten Syria har fått i mange år.

Dette har innvirkninger på resten av Europa (vi regner Tyrkia til Europa sånn for å være generøs), og ikke minst USA. Den amerikanske invasjon av Irak og Afghanistan får mye av skylden for at ekstremismen i Midt-Østen har blusset opp etter år 2000.

Hellestveit forteller også forfatteren om den mange århundre lange kampen internt i islam mellom shia og sunni og hvordan Det Muslimske Brorskapet har holdt på siden 1920-tallet. Historien til IS blir også fortalt ganske grundig. Denne boka gjør sitt beste for å se på konflikten "fra lufta" i motsetning til Åsne Seiersdals bok To Søstre, som har et mer bakkeperspektiv.

Etter denne grundige innføringen av konfliktens alle parter og sider skjønner en virkelig at dette er et clusterfuck av dimensjoner. Obama fikk en god del kritikk da han unnlot å gjøre noe med Assad da han (eller noen andre) gasset sivilbefolkningen for noen år siden. Faren var at ved å gjøre det ville fort Nato-styrker kommet i direkte konflikt med både russiske og kanskje styrker fra Iran. Noe som fort ville fått konflikten til å eskalere og spre seg utenfor Syrias landegrenser. Det kunne ikke det internasjonale samfunn ta seg råd til. Dessverre er prioritet nummer en at ikke konflikten utarter og river med seg enda flere land. Eller kanskje heldigvis vil kanskje noen si. 

Det som for meg kanskje gjorde mest inntrykk var kapittelet om hvordan sosiale media ble både et direkte og brutalt ærlig rop om hjelp, men også hvordan det var en lakmus-test på hvor grusom både IS og Assad faktisk kunne være mot sivile. og det helt uten at verdenssamfunnet grep inn. Det ble (og blir sikkert fortsatt) sendt direkte video av henrettelser, tortur, haugevis med døde av alle aldre. 
Det sivilbefolkningen og opprørere håpet skulle overtale verdenssamfunnet til å gjøre noe aktivt ble derimot en måte å dokumentere hvor grusomme det faktisk gikk an å være uten å være redd for nettopp det. 

Det er en spennende og interessant bok som virkelig viser hvor komplisert og innviklet krisen er.  Ikke minst sitter en igjen med en følelse av at våre egne nyhetssendinger er utrolig overfladiske hva denne katastrofen angår. 

Alt i alt har forfatter Cecilie Hellestveit skrevet en svært bra bok.

Denne anbefales på det sterkeste! 

493 bøker igjen!

Rating: 6/6

#bokanmeldelse #bookreview #syria #CecilieHellestveit #mementomori #bøker 

, Notodden

I´m interested in the natural world and normally read books about science such as biology, our evolutionary history, astronomy, and general popscience. I occasionally dabble in archeology, philosophy, ancient history, and world religions too. To mention a few interests. I´ve also been interested in Diving, Kayaking, and Triathlon for years. Have also done all kinds of martial arts for more than 10 years. I´ve now been working for the Norwegian Humanist Association (Human-Etisk Forbund) since 2012.

Kategorier